Grov krydderkake med sjokoladeglasur

Ingredienser:
200 g smør
1 liter kulturmelk
150 g hvitt sukker
150 g brunt sukker
4 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts kardemomme
½ ts malt nellik
3 ts natron
150 g finmalt spelt
100 g havregryn
500 g hvetemel
Mål og veie opp alle ingrediensene til kaken.
Smøret smeltes og avkjøles til romtemperatur.
Natron røres ut i ca. 1 dl av kulturmelken.
Alle krydder og sukkeret røres ut i melet.
Bland alt sammen i en arbeidsbolle.
Kaffe og sjokoladekrem:
50 g mykt meierismør
½ ss bake kakao
1 ts vaniljesukker
2 ss sterk kaffe
50 g kokesjokolade (gjerne 70%)
ca. 150 g melis
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Ved bruk av varmluft kan temperaturen senkes ca. 10 grader.
Bruk en langpanne på 30x40 cm. Bruk bakepapir eller smør godt.
Hell røren i langpannen.
Sett langpannen inn i stekeovnen, midt i ovnen. La den steke i ca. 30 minutter.
Når kaken er i stekeovnen, kan glasuren lages.
Stikk med en bakepinne i kaken, hvis pinnen er helt ren (uten deig) er kaken ferdig.
Med det samme kaken kommer ut av ovnen, bruker du en gaffel til å stikke masse huller i kaken.
Smør på ett tynt lag med glasuren rett etter du har laget hullene.
Glasuren vil da trekke ned i kaken og gjøre den saftig.
Når kaken er litt mer avkjølt, kan resten av glasuren smøres på.
Kaken kan fint fryses.
Det er 269 KCAL pr 100 g ferdig kake.